Tandartsassistent

 • Niveau 4

Als tandartsassistent help je de tandarts of specialist bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Zo maak je bijvoorbeeld materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, reik je instrumenten aan en desinfecteer je gebruikte instrumenten. Soms voer je zelfstandig handelingen uit, zoals het maken van foto’s en het aanbrengen van fluoride-applicaties en het geven van poetsinstructie. Administratieve werkzaamheden horen meestal ook tot je taken, zoals het bijhouden van de patiëntenadministratie, het plannen van afspraken en voorraadbeheer.  

Verder is de opvang en begeleiding van patiënten natuurlijk erg belangrijk. Je moet goed met mensen kunnen omgaan, representatief zijn en klantgericht kunnen werken. Tijdens het assisteren werk je vaak in nauw contact met de tandarts. Omdat je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig bent, moet je stressbestendig zijn.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Tandartsassistente
  Voor deze opleiding moet je geduld hebben, vriendelijk zijn, mensen gerust kunnen stellen en zelfverzekerd zijn. Allemaal eigenschappen die ik in mezelf terug zie.
  Dominika Stasiakowska
  Tandartsassistente

Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je onder andere hoe je patiënten verwelkomt, de hulpvraag aanneemt, vaststelt of het spoed heeft en hoe je voorlichting en advies geeft. Een belangrijk deel van je opleiding is leren hoe je assisteert bij tandtechnische werkzaamheden. Je leert ook zelf tandheelkundige handelingen uit te voeren zoals het maken van röntgenfoto's. Ook volg je vakken die te maken hebben met de organisatie van de gezondheidszorg, preventie (voorkomen van tandproblemen), ethiek en het beroepsgeheim.

Je doet kennis op over het organiseren en beheren van het afsprakensysteem, de voorraad en de financiële administratie. Daarnaast verwerk je patiëntgerelateerde informatie, bijvoorbeeld over de behandeling. Ook stuur je door de tandarts voorgeschreven recepten en verwijsbrieven uit.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen vinden we algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage
Tijdens de BOL- opleiding ga je ook stage lopen bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een tandartsenpraktijk, een ziekenhuis (afdeling mondziekten en kaakchirurgie), een orthodontiepraktijk of een mondhygiënistenpraktijk. In de BOL-opleiding loop je twee dagen per week stage. We noemen dit de beroepspraktijkvorming (BPV).

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bijzondere zorggroepen TA
 • Praktijkorganisatie TA
 • Doorstroom naar hbo Gezondheidszorg
 • Engels B1/B2

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • discipline
 • inlevingsvermogen
 • omgaan met kritiek
 • omgangsvormen
 • samenwerken
scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, een tandheelkundig centrum of bij een specialist zoals een kaakchirurg, endodontoloog, paradontoloog of orthodontist.  Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn! Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen. Bijvoorbeeld de cursus Preventieassistentie. Daarmee kun je een aantekening halen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en leer je zaken als beschermlaagjes aanbrengen (sealen), polijsten en tandsteen verwijderen. 

Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,7

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.