Doktersassistent

 • Niveau 4

Als doktersassistent ben je de spil in de medische praktijk. Je bent altijd het eerste aanspreekpunt voor patiënten en assisteert de behandelaar bij een onderzoek of behandeling. Ook het geven van voorlichting, het plannen van het spreekuur en het schrijven van herhalingsrecepten behoren tot je taken. Je voert eenvoudige onderzoeken uit op bijvoorbeeld urine en bloed en je kunt zelfstandig medisch-technische handelingen uitvoeren zoals oren uitspuiten en wratten aanstippen. Verder ben je verantwoordelijk voor binnenkomende en uitgaande correspondentie, het bijhouden van patiëntendossiers en het beheren van de voorraad.  Als doktersassistent krijg je te maken met geldende regels t.a.v. privacy, veiligheid, hygiëne en gedragsregels en werk je mee aan het verbeteren van de kwaliteit van de beroepstaken.

Doktersassistent is een afwisselend en verantwoordelijk beroep waarin je goed met mensen moet kunnen omgaan, flexibel moet zijn en patiëntgericht moet kunnen werken. Bij urgente hulpvragen en onder tijdsdruk moet je in staat zijn om professioneel te blijven handelen en te communiceren.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Doktersassistent
  De combinatie tussen het medische en het administratieve van deze opleiding is voor mij perfect. Tijdens mijn stage voelde ik precies hoe het is om doktersassistent te zijn. Dat vond ik zo geweldig!
  Lisanne Andriesse
  Doktersassistent
 • scalda drop
  Doktersassistent is een afwisselend en verantwoordelijk beroep waarin je goed met mensen moet kunnen omgaan, representatief moet zijn en klantgericht moet kunnen werken.

Tijdens de opleiding Doktersassistent leer je hoe je patiënten te woord staat aan de telefoon en aan de balie. Je leert ook en hoe je vragen van patiënten in behandeling neemt, je kijkt bijvoorbeeld naar wat de klachten inhouden en of de vragen spoed vereisen of een doorverwijzing nodig hebben? Ook leer je hoe je het beste advies en voorlichting geeft.

Je leert meer over het assisteren bij medische handelingen en hoe je deze zelf kunt uitvoeren. Denk aan iemands bloeddruk meten, hechtingen verwijderen en bloed afnemen. Daarnaast leer je meer over voorraadbeheer (bijvoorbeeld van de materialen), administratie en  management van de praktijk.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling
Naast diverse theorie- en praktijklessen zoals Medische Kennis, Medisch technisch handelen, triage en geneesmiddelenkennis vinden we algemene vakken zoals taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Stage (BOL)
Tijdens de BOL- opleiding loop je twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld bij een huisartsenpraktijk, een huisartsenpost, (poli-)kliniek of een gezondheidscentrum.

Werken (BBL)
In de BBL-opleiding werk je minimaal 16 uur per week in een erkend leerbedrijf daarnaast kom je voor 1 dag in de week naar school

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Triage
 • Specifieke doelgroepen DA
 • Doorstroom naar hbo Gezondheidszorg
 • Engels B1/B2
 • Geneesmiddelenkennis

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • Een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • nauwkeurigheid
 • inlevingsvermogen
 • zelfstandigheid
 • samenwerkingsvermogen
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag op tal van terreinen in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij een huisarts, in een groepspraktijk, een huisartsenpost of een gezondheidscentrum. Je kunt ook gaan werken bij een medisch specialist in het ziekenhuis of bij een polikliniek. Werk je liever in een verpleeghuis of een verzorgingshuis, bij de GGD (jeugdgezondheidsdienst en infectiebestrijding), een consultatiebureau of bij een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg? Dan kan dat ook!

Wil je liever doorleren?
Je kunt doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

scalda drop
Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.